Jouw winkelwagen
Subtotaal | – |
---|---|
BTW | – |
Totaal | – |
Natuurlijk heb je een sterk en uniek wachtwoord gekozen om op je eigen WordPress-website in te kunnen loggen. En natuurlijk heb je dat op een veilige plek opgeslagen. Maar toch kan het voorkomen dat je het wachtwoord kwijtraakt. Dat kan je helaas achteraf niet meer opvragen, want wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen en zijn niet meer te achterhalen.
Gelukkig zijn er wel manieren om weer in je account te komen. 3 manieren, om precies te zijn. En eigenlijk nog meer, voor de IT-slimmeriken. In dit artikel beperken we ons tot die 3, want dat zijn de meest praktische manieren om je wachtwoord te herstellen.
1. Nieuw (vervangend) wachtwoord aanvragen
Nummer 1 is de eenvoudigste manier, en in algemene zin waarschijnlijk de meest gebruikte tactiek om een verloren wachtwoord te herstellen. Het is je ook vast al eens eerder overkomen, het herstellen van een wachtwoord. Bijvoorbeeld voor je Netflix account, de persoonlijke pagina op de website van je energieleverancier of zorgverzekeraar, of die ene webshop waar je al een tijdje niet geweest bent. Je klinkt dan eenvoudig op ‘wachtwoord vergeten’, ‘wachtwoord herstellen’ of iets anders van die strekking.
Ook voor je WordPress-website kun je op die manier een nieuw wachtwoord instellen. Ga naar je loginpagina via jouwdomeinnaam.nl/wp-admin en klik op ‘wachtwoord vergeten’ of ‘Lost password’, afhankelijk van de taalinstellingen. Vervolgens word je gevraagd om je gebruikersnaam of e-mailadres in te vullen. Je ontvangt dan op dat e-mailadres een bericht met een link naar een pagina om – in tweevoud – je nieuwe wachtwoord in te voeren. Check – je wachtwoord is opnieuw ingesteld en je kunt weer inloggen!
2. Wachtwoord veranderen via een andere gebruiker
Deze methode is al direct een stuk lastiger. Er is namelijk een voorwaarde aan deze strategie. Je moet namelijk nog wel in kunnen loggen op je website, met een ánder account – bijvoorbeeld het account van je collega, of een administrator account dat eerder een keer aangemaakt is (en waarvan je het wachtwoord nog wèl weet).
Is er inderdaad zo’n ander account, dan is methode 2 gelukkig toch vrij eenvoudig. Je logt in met het andere account (of vraag je collega om dat te doen), klikt in het menu links op het kopje Gebruikers, vervolgens Alle Gebruikers, en selecteert daar de gebruikers wiens wachtwoord je wil veranderen. Je vult dan ook hier twee keer een nieuw wachtwoord in, en slaat de wijzingen op door op Profiel bewerken te klikken – en je hebt weer toegang!
3. Wachtwoord veranderen via het Emergency Password Reset Script
Via deze derde en laatste methode maken we het echt wat lastiger dan bij tips 1 en 2. Voor het gebruik van een Emergency Password Reset Script heb je namelijk een PHP-scriptje nodig, waarmee je het gevoel krijgt dat je je eigen website aan het hacken bent. De spannende naamgeving helpt daar natuurlijk ook aan. Maar het brengt inderdaad ook risico’s met zich mee: als je het script na herstellen van het wachtwoord niet verwijdert, zet je de deur namelijk open voor kwaadwillenden om hetzelfde te doen!
Daarom adviseren we sowieso om manier 1 en anders 2 in te zetten, maar voor de volledigheid delen we wel hoe je met het PHP-scriptje aan de slag moet.
Stap 1) kopieer het Emergency Password Reset Script van deze pagina op de WordPress-website en sla het script op als emergency.php;
Stap 2) Log via je FTP-client in op je server en upload de php naar de root van je website;
Stap 3) Ga in je browser naar jouwdomeinnaam.nl/emergency.php
Stap 4) Voer vervolgens de (bestaande) gebruikersnaam van de beheerder en het (gewenste) wachwoord in, en kies Update Options. Je krijgt vervolgens een bevestiging op het e-mailadres dat bij de gebruikernaam hoort;
Stap 5) verwijder emergency.php weer van je server!
Zoals je bij stap 4 ziet, heb je voor deze methode wel de gebruikersnaam van de beheerder nodig. Daarnaast is er dus een risico aan verbonden, dus nogmaals: wellicht ben je beter geholpen door een nieuw wachtwoord aan te vragen op het e-mailadres via tip 1, of via een tweede account dat nog wél in kan loggen via tip 2.
Tot slot: 3 tips voor sterke wachtwoorden
Een goed en sterk wachtwoord verzinnen vindt bijna iedereen lastig. Toch valt het belang van sterke en vooral unieke wachtwoorden voor al je verschillende accounts niet te onderschatten. Wachtwoorden zijn immers je toegang tot je digitale werkplek, accounts op internet en e-mail en dus een geliefd doelwit van criminelen. Zwakke wachtwoorden zijn nog altijd hun gemakkelijkste weg naar jouw gegevens. Lees daarom onze 3 tips voor het maken van sterke wachtwoorden.
Subtotaal | – |
---|---|
BTW | – |
Totaal | – |