Jouw winkelwagen
Subtotaal | – |
---|---|
BTW | – |
Totaal | – |
We delen regelmatig tips voor ondernemers en particuliere gebruikers die met een nieuw digitaal domein aan de slag willen. Zoals deze stappen voor het bedenken van een sterke domeinnaam. Of 3 redenen om voor een .com-extensie te kiezen. Daarnaast staat ons WordPress team altijd voor je klaar voor de volgende stap. Zo beschik je snel over een professionele website die SEO-vriendelijk is en eenvoudig in gebruik.
In onderstaand artikel doen we een stapje terug en bieden we je wat basiskennis over domeinnamen. Want wat is een domeinnaam eigenlijk? Wat wordt er bedoeld met gTLD’s? Hoe zat het ook weer met DNS en IP-adressen? En waren er altijd al zoveel mogelijkheden als nu?
Om met het antwoord op die laatste vraag te beginnen: nee. We vinden het erg belangrijk dat onze klanten heel veel keuze hebben. Daarom bieden we al vanaf het begin – en dat was toen echt nog uniek – exotische extensies zoals .de, .be en .ch. Anno nu is dat aanbod enorm uitgebreid, en kun je alle denkbare extensies bij ons wel registreren – van .academy tot .media, en van .news tot .zone. Maar dat is zeker wel eens anders geweest.
Domeinnamen, DNS en TLD
Laten we eens in de historie duiken. (Het internet is inmiddels ruim 4 decennia oud, dus we mogen inmiddels van wel van ‘historisch’ spreken). Domeinnamen werden voor het eerst gebruikt in het Domain Name System in 1983. Met ‘Domain Name System’ komen we bij de eerste afkorting: DNS. Elke website heeft een nummer als adres, het IP-adres. Omdat wij nummers moeilijk kunnen onthouden, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS dus) zorgt voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres. Dat gebeurt in de nameservers, als een soort telefoonboek voor het internet.
Domein-Registreren is onze domeinnaam, .nl is de extensie. Een ‘gewone’ .NL-extensie dus, wel zo logisch toch? Die keuze heeft ons goed geholpen als het gaat om de vindbaarheid van onze website.
Digitale geschiedenis
De eerste domeinen verschenen dus in 1983, maar registratie voor het grote publiek was zelfs pas mogelijk in februari 1986. Deze nieuwe extensies worden ook wel topleveldomeinen genoemd (inderdaad, de afkorting TLD staat voor Top Level Domain – en de ‘g’ die je er soms vóór ziet staat voor generic, ofwel generiek, maar is sinds de introductie eigenlijk alweer gedateerd geraakt). Op 24 februari 1986 kwamen de eerste zes TLD’s beschikbaar: .net, .com, org, .gov, .edu, en .mil. Die eerste die zul je ongetwijfeld sowieso wel herkennen, en .gov ook: voor overheidsorganisaties. De extensie .edu werd gebruikt voor scholen en universiteiten, en de extensie .mil voor het (Amerikaanse) leger.
Interessant feitje: de allereerste .com was symbolics.com, een website die nog altijd actief is en tegenwoordig dienst doet als een soort museum van het internet.
ccTLD en gTLD
Even terug nog naar TLD, want die afkorting is er in verschillende variaties. We noemden gTLD al even bijvoorbeeld, maar er is ook zoiets als een ccTLD. Die laatste wordt gebruikt voor landenspecifieke domeinextensies (cc staat voor Country Code). Alle andere domeinextensies krijgen de toevoeging g, dus de eerdergenoemde gTLD. Een belangrijk onderscheid is het feit dat ccTLD’s altijd uit twee tekens bestaan, dus .nl, .be en .uk. gTLD’s hebben er altijd drie of meer: .biz, .gay en .pro, maar ook .academy, .house en .mobile.
Het internet is sinds die eerste websites uitgebreid met heel wat nieuwe extensies, waarbij de originele 6 extensies en de vele honderden landendomeinen bepaald niet de enige opties zijn. Tegenwoordig is er ook het aanbod van ‘new gTLD’s, waar enkele van de hierboven al genoemde ook toe behoren – zoals .gay, .academy, .house en .mobile. Om een nieuwe extensie toegevoegd te krijgen, moet die worden goedgekeurd door ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) en daarmee de autoriteit in de wereld van domeinen. De zogeheten ‘new gTLD’s zijn ruim tien jaar geleden door ICANN toegevoegd om het aantal domeinextensies te diversifiëren. Sindsdien zijn er bijna tweeduizend aanvragen ontvangen, waarvan er 1200 zijn goedgekeurd.
Creatieve topleveldomeinen bieden ondernemers bovendien veel nieuwe mogelijkheden. Met extensies als .shop, .cards of .careers kun je bijvoorbeeld leuke woordspelingen maken. Daarnaast zal een consument meteen door hebben waar de website over zal gaan omdat de extensie dat al duidelijk maakt. Wees dus creatief!
Tweede en derde niveau domeinnaam extensies en premium domeinnamen
Voor een laatste stukje over de variatie in domeinnamen moeten we het nog even hebben over second en third level domains, domeinen op het tweede en derde niveau. Geen nieuwe afkortingen dus, maar een extra toevoeging aan bestaande TLD’s. Engelse domeinnamen eindigen bijvoorbeeld vaak op co.uk in plaats van op .uk. Dat is zo’n second level. Op dezelfde manier voegt een domein van het derde niveau nog een extra laagje toe, maar dan aan de vóórkant. ‘Www’ is er een voorbeeld van, net als websites waar de landcode vóór de merknaam komt in een domeinnaam met .com (bijvoorbeeld nl.apple.com).
Een allerlaatste onderscheid zijn de premium domeinnamen. Dat zijn domeinen die simpelweg heel erg populair zijn, en daarom vaak net wat duurder dan andere extensies. Of heel wat duurder, tot wel duizenden euro’s. Denk dan aan domeinnamen zoals gold.art of antiques.shop.
Toch nog één afkorting: DNSSEC
We hebben het in de intro al gehad over DNS, maar doen tot slot graag nog een toevoeging. DNSSEC staat voor Domain Name System Security Extensions en is een uitbreiding van het DNS systeem. Hoe dat werkt? DNSSEC voegt een digitale handtekening toe aan de DNS-informatie, waardoor het veel moeilijker wordt om de resultaten van een DNS verzoek te vervalsen. Het vervalsen van een DNS resultaat zou kunnen betekenen dat een gebruiker op een vervalste website of mailserver uitkomt, zonder het zelf door te hebben.
Met DNSSEC wordt het gebruik van domeinnamen en het internet een stuk veiliger voor gebruikers. Wil je daar meer informatie over, en ook jouw domeinnamen kosteloos beter beveiligen? Stuur dan een e-mail naar servicedesk@domein-registreren.nl.
Het aanbod van domeinnamen is bij ons ook enorm uitgebreid, en qua mogelijkheden en tarieven misschien zelfs wel volkomen uniek. Laat daarom vooral je creativiteit de vrije loop! Kijk voor alle mogelijkheden in het extensie-overzicht op onze website.
Subtotaal | – |
---|---|
BTW | – |
Totaal | – |