Jouw winkelwagen
Subtotaal | – |
---|---|
BTW | – |
Totaal | – |
Wie bij Domein-Registreren aan de slag gaat met een nieuwe domeinnaam en iets moois van zijn nieuwe website wil maken, kan daarbij kiezen uit verschillende contentmanagementsystemen (of CMS’en). De open source CMS’en WordPress, Joomla en Drupal zijn namelijk alle drie eenvoudig in onze hostingpakketten te installeren. Aangezien WordPress verreweg het meest gebruikte CMS is, starten we een serie artikelen om je meer over de mogelijkheden te vertellen. In deze introductie beginnen we uiteraard bij de basis.
Wat is een CMS?
Een contentmanagementsystemen (CMS) is een softwaretoepassing, doorgaans een webapplicatie, die het mogelijk maakt om heel laagdrempelig (lees: zonder veel technische kennis) een website vorm te geven en in een mooie opmaak informatie te publiceren. Een belangrijke functie van zo’n CMS is dat je aan de ‘achterkant’ van je website – dat is het gedeelte waar jij als beheerder inlogt, maar waar je bezoeker niet komt – in allerlei standaard templates (sjablonen) informatie in kunt voeren, zoals teksten en foto’s, die vervolgens aan de voorzijde in een fraaie opmaak worden weergegeven.
Een groot voordeel van een CSM is dat je niet steeds hoeft te knutselen in het design of überhaupt na hoeft te denken over de weergave bij ieder nieuw bericht dat je plaatst. Je voert de input simpelweg aan de achterzijde in, om aan de voorzijde in de vaste stijl van jouw website je content te tonen. Een goed CMS biedt namelijk een aantal vaste templates aan de hand van een enorme variatie aan thema’s om de website volledig naar jouw hand te zetten. In WordPress zijn dat er ongeveer 8.000, waar je als in een virtuele IKEA doorheen kunt lopen om niet je huiskamer, maar je website van jouw eigen stijl te voorzien, naar eigen smaak en voorkeuren in te richten.
Wat is WordPress?
Wordpress is een van de vele opties die je kunt kiezen om je website te bouwen en onderhouden. Het is een open source CMS dat net als Joomla en Drupal gratis te gebruiken is, en bovendien eenvoudig in onze hostingpakketten te installeren. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid en de vele opties, wordt WordPress inmiddels ongeveer een derde van alle websites gebruikt, en ook bij Domein-Registreren is het de populairste optie.
Werk je veel met tekst, of laat je liever je beeldmateriaal spreken? Wil je een aantal vaste blokken waar structureel dezelfde informatie te vinden is, of is dynamiek belangrijker omdat je je website regelmatig van actuele content zoals nieuwsberichten wil voorzien? WordPress is hoe dan ook de juiste optie; de inhoud van je website wordt regelmatig aangepast, maar je bezoekers kunnen wel rekenen op de voor hun inmiddels bekende layout.
Waarom WordPress?
WordPress is ooit begonnen als simpel systeem om een blog te kunnen bouwen, waarbij de homepage standaard je meest actuele bericht laat zien. Inmiddels is het een volledig ecosysteem met zoveel keuzes aan plugins en thema’s dat we hierboven de vergelijking met IKEA al maakten; alles is met behulp van laagdrempelige bouwstenen echt volledig naar jouw eigen smaak in te richten zonder de basis (laagdrempelig & gebruiksvriendelijk) uit het oog te verliezen. Gratis én open source, wat in de praktijk betekent dat er constant nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd.
WordPress is niet alleen flexibel, maar ook zeer eenvoudig uit te breiden. Daartoe heb je uiteraard de beschikking over een enorm aanbod aan betaalde uitbreidingen, maar ook gratis zijn er duizenden(!) slimme plug-ins waarmee je de gebruiksvriendelijkheid voor dagelijks gebruik verder kunt vergroten, of functionaliteiten toe kunt voegen om je website te verbeteren – met alles van webshopbouwstenen en social media plug-ins tot statistieken zoals Google Analytics, anti-spam hulpmiddelen en SEO-software (Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie) om je website beter vindbaar te maken.
We zetten de voornaamste voordelen van WordPress nog even op een rij:
WordPress is het meest gebruikte CMS voor het bouwen en onderhouden van een website, met dank aan zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoud. Dat maakt dat er ten opzichte van de eerste jaren nu heel veel mogelijk is. In de volgende artikelen in deze serie gaan we stapsgewijs wat dieper in op die verschillende mogelijkheden, waaronder de beveiliging van je website, het plaatsen van een contactformulier en een plugin om de snelheid voor bezoekers te verhogen. Ook gaan we in op de verschillende typen content. In het eerstvolgende item duiken we in de wereld van SEO: zoekmachineoptimalisatie.
Een goed voorbeeld daarvan is het gemak waarmee je een plug-in zoals een TLS-certificaat toe kunt voegen. Een TLS-certificaat versleutelt de informatie die tussen jou en je klant wordt verstuurd, en is een verbeterde versie van het bekende SSL-certificaat. Bij Domein-Registreren is dat zo geregeld.
Om de beveiliging vervolgens ook op je website te tonen, kun je in WordPress een plugin installeren en activeren. Deze plugin heet Really Simple SSL en kun je downloaden op de Nederlandse website van WordPress. De Really Simple SSL plugin detecteert automatisch je instellingen en configureert je website. Kies voor ‘Nu Installeren’, vervolgens voor ‘Activeren’ en laat je bezoekers zien dat je je website beveiligd hebt.
Lees verder in deze serie
1) Contactformulier: Hoe plaats ik een contactformulier op mijn WordPress website?
2) Thema kiezen: Wordpress: hoe kies ik het juiste thema?
3) Yoast: Yoast SEO-plugin verbetert Google-vindbaarheid
4) Security Plugins: Je WordPress-website beter beveiligen met security plugins
5) Caching Plugins: De snelheid van je WordPress-website verhogen met plugins voor caching
Subtotaal | – |
---|---|
BTW | – |
Totaal | – |